Idag äter vi svenskar 6 miljoner semlor – här är Owlies favoritrecept
Idag är det äntligen fettisdagen! Dagen då vi svenskar äter hela 6 miljoner semlor – för 125 miljoner kronor (grattis alla bagare!).
Vi på Casino Wings firar också fettisdagen, detta genom att bjuda på ugglan Owlies favoritrecept. Owlie har många djurvänner, därför kommer han fira med en vegansk semla idag.
Owlies favoritrecept på semla
Vetedeg
75 g mjölkfritt smör
2,5 dl soja-, havre- eller mandelmjölk
25 g jäst
0,75 dl strösocker
en nypa salt
2 tsk stött eller mald kardemumma
6-7 dl vetemjöl
Fyllning
200 g mandelmassa
0,5 dl mandelmjölk
2,5 dl sojagrädde
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
florsocker
Så här gör du
Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken och värm vätskan tills den blir fingervarm. Smula ner jästen i en bunke. Rör ner den fingervarma vätskan så att jästen löses upp. Tillsätt strösocker, salt, stött kardemumma och nästan allt vetemjöl.
Knåda degen i 5 minuter i en hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Om degen känns för lös och klibbig, tillsätt mer vetemjöl. Täck bunken med en handduk och låt degen jäsa i 40 minuter.
Dela degen i 12 delar och forma till bollar. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Täck med en handduk och låt jäsa i 30 minuter. Grädda de sedan i 200 grader i 10 minuter. Ta ut dem och låt svalna helt.
Skär av toppen på varje bulle och gröp ur lite av underdelen. Riv mandelmassan och mixa den med mandelmjölken i en matberedare. Du kan även röra ihop allt med en gaffel. Spritsa eller bred mandelmassefyllningen i varje urgröpning.
Vispa grädden och söta med florsocker och vaniljsocker. Spritsa eller klicka på grädden på varje bulle. Lägg på locken och pudra med florsocker. Tada!
Tack till Vegomagasinet för receptet och smaklig fettisdag!